Zero waste in den hof

Naar aanleiding van de webinar van Veerle Colle voelde ik mij geïnspireerd om een tekst te schrijven over hoe je ook zero of low waste kan werken in de tuin.

Vroeger schreef ik al eens een tekst over hoe het steeds droger wordt en hoe je best zoveel mogelijk regenwater kan verzamelen zodat je geen leidingwater moet gebruiken voor je planten. Regenwater hergebruiken hoort zeker bij een zero waste samenleving.

De meeste tuiniers kennen ook wel de verschillende methodes om je tuinafval te verwerken. Kippen houden, een composthoop maken, dat is zeker gekend. Voor mensen met een kleine tuin of appartement is een bokashi-emmer of een wormentoren een goede optie.

Een wormentoren is multifunctioneel:

  • Je bent je afval kwijt
  • Je kan wormensap aftappen als bemesting voor in de tuin of voor kamerplanten
  • De wormenaarde die gevormd wordt is ideaal als startpotgrond voor stekken en zaaien, maar kan als je op een appartement woont ook gebruikt worden voor je kamer- en/of terrasplanten te verpotten.

Maar waar ik het dus vooral wou over hebben is voor de starters. Als je net een huis gekocht/gehuurd of gebouwd hebt, heb je dikwijls geen budget meer voor je tuin.

Wel dit kan ook zeker zero of low waste!

Een eerste tip is: contacteer eens een tuinaannemer in je buurt. Wat zegt ze nu? Een tuinaannemer contacteren terwijl ik geen budget heb. Ja! Tuinaannemers moeten dikwijls bij hun klanten nog perfect goede planten verwijderen om een nieuwe tuin aan te leggen. Deze planten moeten zij weg brengen naar het containerpark. Daarvoor moeten ze betalen. Sommige geven dus graag de planten gratis weg. Je weet dan natuurlijk niet op voorhand welke planten het zijn en of deze wel goed bij je tuin passen.

Tweede tip: Check eens op Facebook of andere sociale media. Dikwijls geven mensen planten weg voor een klein prijsje of zelfs gratis. Zo organiseert Velt Vlaamse Ardennen ook ieder jaar (rond april) een plantenruil waar je je overschot aan zaailingen, maar ook andere planten, kwijt kan. Ikzelf heb via Facebook 2 prachtige dak moeraseiken op de kop getikt. We hadden er twee aangekocht bij de boomkwekerij (€250/stuk!) en een week later zag ik iemand waar we ze mochten uitdoen voor (€50/stuk). We hebben er nu dus vier staan en hebben dus binnenkort een mooi en natuurlijk overschaduwd terras.

Dak moeraseiken in de winter. Heel leuk om de vogeltjes van de ene boom naar de andere te zien fladderen vanuit de keuken.

De winter is de ideale maand om rond te snuisteren op het internet en op zoek te gaan naar planten. Je kan nog zeker verplanten tot maart! Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: