Klimaatsverandering: extreme droogte of wateroverlast… Wat doen we er aan?

Droog, droger, droogst …

Deze tekst stond in Veltenaarde van september 2019. Dit jaar hebben we te kampen met extreme wateroverlast. Toch zijn sommige tips hier zowel van toepassing voor droogteperiodes als voor wateroverlast. Onderaan voeg ik ook nog enkel links toe met meer (wetenschappelijke) informatie.

De laatste jaren hebben we heel droge lentes en/of zomers achter de rug. Dit zal waarschijnlijk niet beteren de komende jaren.

Daarom moeten we onszelf en onze tuin beschermen tegen uitdroging.

Wat kunnen we doen in huis?

Gebruik zoveel mogelijk regenwater. Je kan dit onder andere gebruiken om te kuisen.

Als je een regenput hebt kan je die verbinden met het toilet en de wasmachine. Wij zelf hebben een regenput van 15000L en in de droge zomer van 2018 kwamen we daar niet mee toe (gezin van 5). Er zijn 2 toiletten, de wasmachine en 2 buitenkranen aan verbonden. Het grootste probleem was dat nog niet alle dakoppervlakte verbonden was met de regenput. Wanneer het dus regende werd de put niet genoeg aangevuld. Dit is ondertussen aangepast, zelf de regen van het dak van de schuur naast het huis komt nu in de regenput terecht. Hierdoor hebben we (gelukkig!) de regenput nog niet leeg gekregen dit jaar.

Natuurlijk heeft niet iedereen de mogelijkheid om een regenput te plaatsen of te verbouwen om toilet en wasmachine met de regenput te verbinden.

Ander tips om water te besparen zijn:

  • een emmer mee te nemen in de douche om het toilet door te spoelen of je badwater daarvoor te gebruiken.
  • Plaats een teil in je pompbak wanneer je je groenten spoelt, dit water kan je dan gebruiken om je kamerplanten water te geven.

Composttoiletten besparen een hoop water.

Wat kunnen we doen in de tuin?

Plaats zoveel mogelijk regentonnen! Bij ons heeft bijna elk afdakje (schuren, serre, …) in onze tuin een goot die verbonden is met een regenton. In totaal vangen we zo nog ongeveer 1500L water op.

Bedek de bodem zoveel mogelijk! Mulchen, zoals zoveel gebruikt in de Permacultuur helpt echt om je planten te beschermen tegen uitdroging. We hebben het ondervonden (ook in 2018) wanneer we net onze siertuin aangelegd hadden. In het gedeelte dat al bedekt was met schors hebben de planten het veel langer uitgehouden tegen de droogte dan in het gedeelte waar nog geen schors gelegd was.

Heb je veel zon op je huis en wordt het daardoor al snel een bakoven, bekijk dan eens of je geen boom kan planten op de juiste plaats die (na een aantal jaren) zijn schaduw werpt op je huis.

Geef in een droge periode zo min mogelijk water. Enkel de planten die het echt nodig hebben (bv. bloembakken en potten). Geef ze best water ’s morgens vroeg of ’s avonds laat. Best ook niet elke dag want dan leren de planten niet om diep te wortelen en zelf naar water te zoeken. Gebruik zoveel mogelijk je opgevangen regenwater.

Wij hebben dit jaar zoveel mogelijk het zwembadwater gebruikt van de kinderen. Iedere keer als het water ververst moest worden werd het “vuile” water gebruikt om in de serre water te geven. Zo kan er ook plezier beleeft worden zonder te verspillen.

In de serre kan je ook gemakkelijk gebruik maken van ingegraven bloempotten of flessen. Dit kan ook bij bloembakken.

Zet je bloembakken tijdens een hittegolf zoveel mogelijk in de schaduw.

Extra voor wateroverlast:

Zoveel mogelijk water opvangen is belangrijk. Dit kan op verschillende manieren.

  • Een groen dak werkt watervertragend.
  • Regentonnen en putten voor wateropvang zijn goed om te gebruiken in droogte periodes maar houden in periodes van wateroverlast het water tijdelijk op voor het in de riool terecht komt en zorgt er dus ook voor dat de riolering minder snel zal overlopen. Terugslagkleppen voor putten zijn heel belangrijk!
  • Beplant je tuin zoveel mogelijk en onthard zoveel mogelijk. Bomen geven schaduw bij extreme hitte en houden de grond vast bij wateroverlast (bescherming tegen erosie en dergelijke).

Interessante links:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: